6234 työhakemusta ilman haastattelukutsua

Blog - työhakemus ilman haastattelukutsua

Ihan noin surullista esimerkkiä en ole vielä kuullut, mutta liian monta vastaavaa. Viimeksi tänään luin Antti Rinteen esimerkkiä akateemisesta työnhakijasta, joka oli lähettänyt 250 työhakemusta.

Pistää vihaksi.

Nimittäin tuollainen työnhakijan kyvyttömyys. Ihanko oikeasti joku kuvittelee saavansa töitä vakiomuotoisella CV:llä ja hakemuskirjeellä, jonka sisältö on "haluan töitä, lue CV:ni"? Siltä tuo nimittäin erittäin vahvasti kuulostaa, kun saa lukea vastaavia valituksia ja toisaalta olen itsekin tuollaisia hakemuksia vastaanottanut.

Työn hakemiseen liittyy molemmin puolin pöytää paljon perusteettomia uskomuksia ja silkkaa ajattelemattomuutta. Fiksut ihmiset tekevät tärkeitä asioita ajattelematta yhtään miksi he toimivat, kuten toimivat. Minun työni on tehdä asioita paremmin työnantajapuolella maksua vastaan, mutta aina tilaisuuden tullen haluan auttaa myös työnhakijoita, jotta parhaat työnhakijat ja työtehtävät kohtaisivat ilman häiritseviä epäolennaisuuksia. Siksi tämä kirjoitus.

Työttömyys on vastenmielinen ilmiö koko yhteiskunnalle, mutta se ei saa lannistaa. Työnhaku on hakijan kannalta mitä puhtain myyntitilanne. Ei työnantajan velvollisuus ole palkata ihmisiä. He palkkaavat vain sellaisia ihmisiä, joista uskovat hyötyvänsä matkalla kohti yrityksen tavoitteita.

Ennen yhdenkään hakemuksen lähettämistä on hakijalla perusteellisen itsetutkiskelun paikka. Mitä minä haluan tehdä / millaisia ongelmia haluan ratkoa? Mitä minä osaan? Kenellä on tarvetta osaamiselleni ja toivottavasti vielä kykyä maksaa siitä? Mistä minä löydän tällaisia tarvitsijoita?

Miten minä myyn itseni tuolle yritykselle?

Ei kukaan meistä halua tulla kohdelluksi "vain numerona". Me haluamme arvoistamme kohtelua ihmisinä - eikö vaan? Miten sitten työnantajat?
 

Ai kun kiva, lähetit meille hakemuksen jossa lukee "arvoisa vastaanottaja" ja osaat käyttää copy-paste komentoa. Nyt kyllä tämä palkataan
Blog - työhakemus

Ennen ensimmäistäkään meiliä, puhelua, kirjettä, käyntiä tai mitään yhteydenottoa yritykseen, pitää hakijalla olla kirkkaana mielessä miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri hänet. Jos ei hakija itse tiedä tätä, niin miten yrityskään sitä voisi tietää?

Seuraava askel on miettiä miten tämä kilpailuetu kerrotaan yritykselle siten, että yritys huomaa hakijan. Avoin hakemus verkkosivuilla ilmoitettuun osoitteeseen ei ole oikea tapa! Ne eivät johda mihinkään - piste!

Paras tapa lienee soitto rekrytoivalle esimiehelle tai joissain tapauksissa jopa suora käynti.  Esimerkkejä onnistumisista on lukuisia ja vain mielikuvitus ja rohkeus ovat rajoina. Mikäli päädyt lähettämään kirjallisen hakemuksen, niin pidä huolta että osaamisesi välittyy. Jokaikiselle sanalle hakemuskirjeessäsi ja CV:ssäsi pitää olla syy. Se luetaan aina nopeasti ja rivien väliin kätketty tieto myös jää sinne. Ole selkeä.

Tiedän monelle olevan vaikeaa pitää itsestään melua. Mikäli työnhakijan tavoite on hakemusta kirjoittaessaan on sama kuin keskinkertaisten yritysten myynnin ja markkinoinnin - kunhan en vain ärsytä ketään - niin onnistuminen on taattu. Työllistyminen ei niinkään.

Sinun ei työnhakijana tarvitse miellyttää kaikkia, yksi riittää. Mielenkiinnon herättämiseen tosin tarvitaan massasta erottumista. Älä ole vain yksi keitetty peruna muiden samanlaisten joukossa.Jukka Walliander on Pleinert & Partnerin Suomen liiketoimintojen vetäjä. Pleinert & Partner on puolestaan sveitsiläislähtöinen rekrytointi- ja HRD konsultointitoimisto, joka on tuonut Suomeen neljännen sukupolven rekrytointipalvelut.

Jos olet kiinnostunut jatkamaan keskustelua, niin ota yhteyttä
jukka.walliander@pleinertpartner.com.