Kiitos headhunter näistä vuosista, nyt voit mennä

Blog - Kiitos headhunter näistä vuosista

Headhunterien ammattikunta syntyi 1950-60 luvuilla, kun amerikkalaiset suuryritykset oivalsivat, että uusia johtajia ei välttämättä tarvitsekaan kasvattaa itse, vaan heitä voi palkata muista yrityksistä. Tällöin ensimmäiset headhunteryritykset syntyivät spin-offeina isoista johdon konsulttitaloista, koska he tunsivat silloiset johtajamarkkinat.

Blog - Kiitos headhunter

Tämä ensimmäisen sukupolven toimintamalli toimii edelleen ylimmän johdon kohdalla, vaikka absoluuttinen hinta palveluista onkin päätähuimaava. Konsultilta tosin edellytetään paitsi ammattitaitoa, ennenkaikkea kunnianhimoa hoitaa tehtävänsä parhaan osaamisensa ja asiakkaan intressien mukaan.

Seuraava sukupolvi oli tuoda sama palvelu pari organisaatioporrasta alemmas esimies- ja asiantuntijatasoille. Samat menestymisen kriteerit ovat voimassa, mutta moninkertaisen rekrytointivolyymin takia kustannukset saattavat karata käsistä. Yksi haastava mutta yleinen tilanne on se, kun konsultti löytää erinomaisen, mutta ei juuri kyseiseen tehtävään sopivan ehdokkaan. Mitä tehdä, koska hänellehän maksetaan juuri ko. tehtävän täyttämisestä - ei muusta.

Kolmas sukupolvi onkin sitten surullinen vaihe rekrytointimaailmassa, success fee -malli. Teoriassa hyvä ajatus johtaa surkeisiin tuloksiin, kuten tässä kirjoituksessa on ansiokkaasti kuvattu.

Evoluutio on aina karsinut tehottomat toimintatavat pois alta. Siihen on syynsä miksi emme enää käytä kirjekyyhkyjä tai miksi jokainen ei metsästä tai viljele omaa ravintoaan.

Mikä on sitten vaihtoehto? Ajattele, jos olisi saatavilla palvelu, jossa pystyt vuokraamaan senioritasoisen rekrytointikonsultin hoitamaan vaatimuskartoituksen, menestyskriteerien täsmentämisen, koko rekryprosessin (myös suorahaun), vastaamaan hakijakokemuksesta, kehittämään työnantajamielikuvaa, rakentamaan osaajapoolin jatkoa varten, hoitamaan samanaikaisesti useita hakuja ja kaikki tämä niin, että asiakas maksaa vain käytetystä työajasta (vrt. konsultti nollatyösopimuksella).

Blog - Kiitos headhunter-2

Eihän tällaista olekaan - vai onko?Jukka Walliander on Pleinert & Partnerin Suomen liiketoimintojen vetäjä. Pleinert & Partner on puolestaan sveitsiläislähtöinen rekrytointi- ja HRD konsultointitoimisto, joka on tuonut Suomeen neljännen sukupolven rekrytointipalvelut.

Jos olet kiinnostunut jatkamaan keskustelua, niin ota yhteyttä
jukka.walliander@pleinertpartner.com.