Ollaan rehellisiä, rekryhaastattelu kestää 10 sekuntia!

Blog - Ollaan rehellisiä, rekryhaastattelu kestää 10 sekuntia!

Valtaosa rekryhaastatteluista voitaisiin päättää jo 10 sekunnin jälkeen ja lopputulos olisi tismalleen sama. Kun haastateltava saapuu paikalle, haastattelija näkee hänet, punnitsee ulkonäön, pukeutumisen ja yleisen olemuksen. Ensivaikutelman viimeistelevät kädenpuristus ja pari ensimmäistä sanaa ja - voilá - lopputulos on selvä. Tämän ehdokkaan kohtalo on sinetöity ja loppuosa haastattelusta käytetään jo syntyneen vaikutelman vahvistamiseen.

Kenties vaikein miina, jonka rekrytointihaastattelija joutuu väistämään, on ensivaikutelma. Ihmisiähän me vain olemme ja eri ihmisten kanssa kemiat sopivat eri tavoin eikä siinä ole mitään hävettävää. Aina jonkun kanssa on miellyttävämpää käydä kahvilla kuin jonkun toisen.

Henkilökemioita ei kuitenkaan saa sekoittaa rekryhaastatteluihin. Huolimaton haastattelija ei ole laatinut tarkkaa suunnitelmaa haastattelulle, vaan tahtomattaan muokkaa kysymyksiään ensivaikutelmansa mukaan.

Mukavalle tyypille esitetään helpompia kysymyksiä ja tulkitaan hänen vastauksiaan positiivisesti kun ei-niin-mukavalle haastateltavalle sävy on paljon tiukempi.

Käsi sydämelle - eikö asia mene juuri näin?

Itse olen aikanaan asiasta luettuani ja käytännössä säikähdyksen jälkeen havainnut väitteen olevan tuskallisen tosi ja pyrkinyt muodostamaan ensivaikutelman vasta puolen tunnin jälkeen (Lou Adler).  

Blog - Ollaan rehellisiä, rekryhaastattelu kestää 10 sekuntia!-2

Helppoa kuin mikä, tai sitten ei laisinkaan. Harva asia vaatii rekryhaastattelijan toiminnassa yhtä paljon itsekuria, kuin laatia selkeä suunnitelma haastattelulle ja laittaa tunteet sivuun ensimmäisten 30 minuutin ajaksi. Tämä ei tietenkään tarkoita kylmää ja konemaista käyttäytymistä - ei missään tapauksessa.

Useimmilla elämänalueilla ammattitaidon tunnustetaan vaativan opiskelua ja harjoittelua ennenkuin voidaan puhua todellisista ammattilaisista. Työhaastattelu on kuitenkin asia, jonka lian useat väittävät osaavansa kerran kokeiltuaan.  

Sitten vaan kaikki tekemään kodin sähkötöitä?Jukka Walliander on Pleinert & Partnerin Suomen liiketoimintojen vetäjä. Pleinert & Partner on puolestaan sveitsiläislähtöinen rekrytointi- ja HRD konsultointitoimisto, joka on tuonut Suomeen neljännen sukupolven rekrytointipalvelut.

Jos olet kiinnostunut jatkamaan keskustelua, niin ota yhteyttä
jukka.walliander@pleinertpartner.com.